Ηγεσία & Μητρότητα

FPower
FPower
Published in
5 min readFeb 19, 2019

Μέρος 3από 3

Ένα αφιέρωμα του #FPower σε συνεργασία με τη Νίκη Σωτηροπούλου.

Υπάρχει σωρεία επιχειρημάτων για το τι έχει ανάγκη μια νέα μητέρα ώστε να εξασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή της στη δουλειά. Τι πιστεύουν εφτά senior επαγγελματίες και μητέρες ότι οι εταιρείες μπορούν να τους προσφέρουν, από τη δική τους εμπειρία;

[Διαβάστε επίσης το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.]

Design by rakun

Σε μια κοινωνία όπου το βάρος της ανατροφής παιδιών ανατίθεται κατά μεγάλη πλειοψηφία -αν όχι ολοκληρωτικά- στη γυναίκα, συχνά η άνοδος σε ηγετικές θέσεις διακόπτεται ή εμποδίζεται, ειδικά σε εργασιακά περιβάλλοντα μη υποστηρικτικά προς τις εργαζόμενες μητέρες. Ιστορίες κυκλοφορούν πολλές, κυρίως από στόμα σε στόμα και συνήθως μόνο μεταξύ γυναικών και ακόμα πιο συγκεκριμένα, μητέρων.

Εμείς στο FPower, με την πολύτιμη συνεργασία της Νίκης Σωτηροπούλου, Senior Account Director στην MRM//McCann, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε μητέρες σε ηγετικές θέσεις ποια ήταν η εμπειρία τους, έτσι ώστε γυναίκες με υψηλές επαγγελματικές φιλοδοξίες που επιθυμούν και να αποκτήσουν οικογένεια, να έχουν παραδείγματα από πραγματικές εμπειρίες.

Το αφιέρωμα αποτελείται από 3 μέρη. Κάθε μέρος αντιστοιχεί σε μία-δύο ερωτήσεις, στις οποίες έχουμε συλλέξει απαντήσεις από τις εξής γυναίκες:

Τι είδους παροχές από μία εταιρεία πιστεύεις ότι είναι ουσιαστικές προς τις μητέρες;

Angelina Desilla: Νομίζω ότι πριν μιλήσουμε για παροχές, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε κάτι άλλο: να μας βλέπουν οι εργοδότες με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν και αντιμετωπίζουν τους άντρες.

Ο ρόλος της μητέρας δεν τελειώνει αφού απογαλακτιστεί το μωρό της, συνεχίζει για όλη τη ζωή της. Οι γυναίκες όμως είμαστε απίστευτοι multi-taskers από τη φύση μας και χειριζόμαστε πολλά απαιτητικά ζητήματα ταυτόχρονα. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε καλές μητέρες αλλά και καταπληκτικοί επαγγελματίες, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αυτό πρέπει να αντιληφθούν οι εταιρίες και να κοιτούν τις ικανές γυναίκες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κοιτούν τους ικανούς άντρες. Θεωρώ ότι είμαι τυχερή που σήμερα δουλεύω σε μια τέτοια εταιρία και για έναν τέτοιο εργοδότη, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για όλες μας.

Anonymous: Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική μια οικονομική διευκόλυνση όσο αφορά τον παιδικό σταθμό πράγμα το οποίο προσφέρουν αρκετές εταιρείες, το flexible ωράριο, και η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.

Aspa Tsamadi: Ξέρω ότι η περίοδος που μία μητέρα πρέπει να γυρίσει στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας, είναι από τις δυσκολότερες. Μια εταιρεία λοιπόν θα πρέπει να κάνει αυτή την περίοδο ευκολότερη για τις μητέρες.

Ως μητέρα μεγαλύτερων παιδιών όμως, θα ήθελα πω ότι το μεγάλωμα των παιδιών εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τα 18 επόμενα χρόνια! Θα ήθελα λοιπόν να δω περισσότερες εταιρείες να προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Οι έρευνες δείχνουν αύξηση παραγωγικότητας σε εταιρείες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ οι μητέρες θα μπορούσαν «να πάρουν μια ανάσα» ορισμένες μέρες του μήνα και να είναι περισσότερο δίπλα στα παιδιά μεγαλώνοντας.

Lela Dritsa: Μια εργαζόμενη μαμά για να μπορεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της στην εργασία θέλει να ξέρει πως το παιδί της βρίσκεται στα πιο αξιόπιστα χέρια και δέχεται τα πιο δημιουργικά ερεθίσματα. Είναι σκόπιμο όλες οι εταιρίες να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς τους, εξασφαλίζοντας πόρους για τη φροντίδα και τη φύλαξη των παιδιών των υπαλλήλων τους από καταρτισμένες παιδαγωγούς και babysitters ή στο πλαίσιο των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Γιατί δεν υπάρχει brain drain μόνο από τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό αλλά και από τη μη αξιοποίηση της τεράστιας δυναμικής των μαμάδων στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης οικογενειακά φιλικών κινήτρων και διευκολύνσεων.

Νομίζω ήρθε η ώρα ως κοινωνία να στηρίξουμε όλοι μαζί μια τέτοια προσπάθεια.

Maria Dimopoulou: Πέραν από τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να πω ότι σε εμένα έχει λειτουργήσει εξαιρετικά η 1 μέρα τη βδομάδα που παρέχεται από το κράτος και θα το έβρισκα εξαιρετικά χρήσιμο να δοθεί extension έως τουλάχιστον τα 3 έτη των παιδιών. Αλλά επειδή αυτό μάλλον φαντάζει όνειρο απατηλό, σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλειας υγείας και για τα παιδιά, ενώ εξίσου δυνατή παροχή είναι αυτή που κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν και αφορά είτε στην πλήρη οικονομική κάλυψη του κόστους των Παιδικών Σταθμών, είτε στην ενίσχυση. Και διάφορες άλλες αντίστοιχες οικονομικές ευκολίες.

Εκτός όμως από τις οικονομικές παροχές, θα έλεγα ότι η πιο ουσιαστική προσφορά μιας εταιρείας απέναντι στις μητέρες, είναι ο σεβασμός, η αναγνώριση του αγώνα που κάνουν να ανταπεξέλθουν άριστα σε 2 τόσο απαιτητικά περιβάλλοντα, η υποστήριξη και το να συνεχίσουν να πιστεύουν σε αυτές και στις δυνατότητες τους.

Niki Sotiropoulou: Σίγουρα η καλύτερη παροχή είναι η εργασία από το σπίτι. Γιατί σου δίνει η δυνατότητα να δουλέψεις από το σπίτι αν το παιδί είναι άρρωστο και αν ακόμα έχεις να κάνεις κάποιες δουλειές που δεν προλαβαίνεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και στη σημερινή εποχή που όλα είναι ψηφιακά, αυτό είναι απόλυτα εφικτό, εκτός αν υπάρχει κάποια σημαντική συνάντηση.

Nileta Kotsikou: Σίγουρα ένας χώρος που μπορεί κάποια μαμά που θηλάζει να μπορέσει να πάει με την ησυχία της να αντλήσει γάλα. Είναι παρά πολλές οι κοπέλες που έχω συναντήσει και μου αναφέρουν πως σταμάτησαν τον θηλασμό επειδή δεν υπήρχαν οι υποδομές στο γραφείο που δούλευαν να τον συνεχίσουν.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι μια εταιρεία πρέπει να δείχνει κατανόηση σε μητέρες, επειδή ξαφνικά αλλάζει η ζωή τους και αναλαμβάνουν έναν πολύ απαιτητικό, απρόβλεπτο και σημαντικό ρόλο. Κατανόηση στο αν η νέα μητέρα θέλει να πάρει την έξτρα άδεια του ΟΑΕΔ, κατανόηση γιατί μπορεί μια μέρα να απουσιάσει επειδή είναι άρρωστο το παιδί της ή να αργήσει γιατί κάτι έτυχε με το μικρό της. Κατανόηση και ευελιξία βασικά νομίζω πως χρειάζεται — και από τις δυο πλευρές.

Διαβάστε επίσης το πρώτο και δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

🎁 H Nannuka στα πλαίσια του project αυτού προσφέρει έκπτωση για τις υπηρεσίες της με τον κωδικό FPOWER🎁

Ακολουθήστε το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower